Sunday, 24 January 2016

Judgemental

Untuk menjadi seorang yang sempurna cukuplah payah. Manusia kan. People and judgemental cannot be seperated.

Lumrah.

Selagi kita boleh bersangka baik tu try laa. Susah tu susah. Payah memang payah. Just the simplest thing pun kita tak boleh buat. Yang lagi besar tu apatah lagi kan? *cucuk diri sendiri*

Kalau asek fikir negatif je, susah laa. Benda negatif tu cuba kita positifkan. Baru la hidup happy. Jangan serabutkan la otak tu dengan benda negatif je. Allah kurniakan otak tu untuk fikir. Janganlah fikir buruk kat orang je. Bukan dapat apa pun kan.

Selalu rasa orang judge kita. Tanya diri balik kita judge orang ke tak. Kalau rasa kita judge je orang, stop it. Nak cari salah orang je nak bawak ke mana. Spread the positivity. Boleh je kan?

Konon baiknyaa lahai asyik nak sangka baik je. Selagi boleh go on. And one more thing, kita ni dah tau kan manusia tu judmental. Kalau boleh elakkanlah benda-benda yang boleh buat orang sangka buruk kat kita. Contoh macam upload gambar berdua lelaki dan perempuan. Confirm lah mesti ada yang fikir boyfie-girfie la husbby-wifey la and so on. Dah tau tu janganlah mengundang fitnah iye.

Biasa laa mulut orang kan. Kita bukan boleh tutup. Tapi kita yang bagi dyorang bercakap pasal kita sape suruh. So berhati-hatilah ehh bab benda-benda macam ni.

Payah kan nak berhusnudzon ni?

Saya pun masih mencuba lagi awak 🤗 Jom sama-sama! 💪

Add caption

No comments:

Post a Comment